Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto potrójnie mleczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane
mleko skondensowane niesłodzone
mleko pełnotłuste

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto potrójnie mleczne

SKŁADNIKI: półtorej szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki niesolonego masła, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek w temperaturze pokojowej, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, jedna szklanka pełnego mleka, 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego, 2/3 szklanki niesłodkiego mleka skondensowanego, półtorej szklanki śmietany kremówki, pół szklanki cukru - dodaliśmy cztery płaskie łyżki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Blaszkę o wielkości ok. 30 x 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jajku. Na koniec dodać ekstrakt. Masę masę maślaną połączyć z mąką, przelać na blaszkę i piec 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wymieszać mleka. Wylać na ciasto. Schłodzić mocno w lodówce. Ubić śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto posmarować śmietaną. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 06.12.2010 23:08
ślicznie jak zawsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak