Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki panini

4.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kilograma
olej 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
woda 1 szklanka
masło 100 gramów
czosnek 3-4 ząbki
drożdże 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki panini

Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich. Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziół można dodać też do ciasta na bułeczki, będą bardziej aromatyczne. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy masełkiem. Ciepłe z  masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkiem soli, polecam sól ziołową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.06.2010 08:11
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak