Sposób przygotowania

Gotowe przyprawy lub marynaty doskonale sprawdzają się nie tylko w opcji podstawowej ale i jako element własnych wersji potrawy.
1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przyprawa do schabu
3 łyżki Sosu Teriyaki
1 łyżka masła
opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego, wlać marynatę która zastała w pojemniku i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie (po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi).

Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką. Zagęścić mieszając. Zagotować.

Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Maryś1

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    Ciekawy przepis, nigdy w ten sposób schabu nie przygotowywałam, wypróbuję na pewno!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !