Sposób przygotowania

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki .

Składniki : 30 dag polędwicy wieprzowej
6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
z gotowania
10 suszonych śliwek
2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
grubo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła
sól
2 łyżki usiekanej szalotki
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    I od razu chce się jeść patrząc na takie zdjęcia:)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    nie mogę się napatrzeć.....świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    smacznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !