Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w winie z suszonymi borowikami i śliwkami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w winie z suszonymi borowikami i śliwkami :

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki .

Składniki : 30 dag polędwicy wieprzowej
6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
z gotowania
10 suszonych śliwek
2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
grubo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła
sól
2 łyżki usiekanej szalotki
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 03.07.2012 20:59
extra
Agnik 14.02.2012 17:42
rewelacja
sloneczko1 07.08.2011 10:53
super
Małgorzata77 20.06.2011 08:14
smacznie wygląda
wedith1 28.11.2010 16:09
nie mogę się napatrzeć.....świetne!
ben-ka 29.10.2010 08:44
I od razu chce się jeść patrząc na takie zdjęcia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak