Sposób przygotowania

Często robię mięso w sosie chrzanowym . Teraz postanowiłam spróbować trochę innego smaku - połączenia smaku naturalnego soku z pomarańczy i chrzanu .
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 25 dag )
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonego jałowca
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
½ szklanki wody
1 kostka bulionu ( drobiowy lub cielęcy )
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
drobno pokrojony miąższ z ½ pomarańczy


Polędwicę przekroić na 4 części . Lekko rozklepać dłonią . Natrzeć pieprzem , jałowcem , sosem sojowym i 1 łyżką oliwy . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem . Podsmażyć polędwicę na rumiano ( po kilka minut z każdej strony ). Wlać sok pomarańczowy , wodę . Wrzucić kostkę bulionową , pokrojony miąższ pomarańczy, chrzan ( najpierw dodać 1 łyżeczkę , a dopiero po spróbowaniu dodać więcej chrzanu jeśli lubi się ostrzejsze smaki ). Dusić polędwicę w sosie na małym gazie przez 10 minut .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Jakie fajne zdjęcie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne mięsko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    ale potworek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !