Sposób przygotowania

Ryż jest podstawowym daniem kuchni azjatyckiej. Przyrządzany na tak wiele sposobów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. To jest pomysł na ryżowe placuszki na ostro.

10 dag ryżu
½ ogórka
4 rzodkiewki
½ marchewki
2 łyżki marynowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego ( lub winnego )
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )
przyprawa do chińszczyzny ( Np. 5 smaków )
1 łyżeczka bulionu drobiowego ( lub warzywnego )
bulion drobiowy ( lub warzywny)-może być z kostki
olej do smażenia

Ugotować na sypko na bulionie ryż . W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim ogórek i rzodkiewkę pokrojone w cienkie słupki , imbir , marchewkę w cienkich paseczkach . Dodać sos sojowy , ocet , cukier. Zamieszać i smażyć 2 minuty. Doprawić przyprawą do chińszczyzny i pieprzem . Wymieszać z ryżem . Ostudzić . Wbić jajko. .Wyrobić dokładnie. Odstawić na 10 minut . Formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju na rumiano. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    edyta18-20

    ciekawe te placuszki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !