Sposób przygotowania

1,5 Kg wieprzowiny bez kości ( łopatka , od szynki , schab )
4 cebule
Sól
Pieprz mielony
Papryka mielona
Majeranek
4 ząbki czosnku
Sos sojowy
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki jałowca
4 suszone owoce głogu
4 suszone owoce tarniny
3 suszone grzyby
3 śliwki kalifornijskie
1 kromka suchego piernika
6 łyżek oliwy
2 łyżki masła

Mięso natrzeć przyprawami , sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy . Naszpikować czosnkiem . Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce . W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy .Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule , ziele angielskie , liście laurowe , śliwki , grzyby , tarninę , głóg .Zalać wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin .Mięso wyjąć . Włożyć kromkę piernika .Rozgotować . Sos przetrzeć przez sito . Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem . Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny .
Można upiec mięso w większej ilości i część mięsa zamrozić , Można też część mięsa przeznaczyć do chleba .

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    .....i ten sosik........cudeńko!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !