Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowy torcik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
cukier 30 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
masło 1/2 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
truskawki świeże 75 dkg
maślanka 50 dkg
sok z cytryny
śmietana kremówka 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy torcik

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, 10 dkg cukru, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać żółtko i kawałki masła. Zagnieść grudkowate ciasto. OK. 3/4 ciasta wylepić spód tortownicy. Piec 15-18 minut w temp. 200 stopni. Resztę ciasta rozkruszyć na blasze wyłożonej pergaminem. Kruszonkę piec 8 minut w tej samej temp. Żelatynę rozpuścić . Zmiksować 50 dkg truskawek z 1/2 reszty żelatyny. Maślankę wymieszać z resztą cukru i żelatyny, sokiem z cytryny i ubitą śmietanką. Na ciasto warstwami wylewać masę maślankowo-truskawkową, w kilku miejscach przemieszać, aby powstał marmurek. Ochłodzić. Posypać kruszonką i truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.10.2011 19:14
szkoda że nie ma zdjęcia, bo pewnie super wygląda taki torcik
ewaa 07.09.2011 21:29
pycha:)
Margo1 12.09.2010 21:41
Świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak