Sposób przygotowania

1.Napełnic wysoki garnek do połowy wodą,zagotować,zmniejszyć gaz aby woda lekko parowała.Żółtka wlać do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach ubić z cukrem na puszystą masę, gęstą masę .
2.Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą (miska nie może być zanużoną w wodzie )i powoli wlewać wino ,energicznie ubijać .
3.Gdy rozrzedzona masa znów nabierze puszystej i gęstej konsystencji zdjąc miske i ubijać jeszcze przez około 1- 2 minut.
4.Zabaglione podaje się zarówno na zimno ,jak i na gorąco, jako sos do galaretek ,lodów i owoców.



Jest to wspaniały deser. to włoska wersja Francuskiego sosu szodonowego. Gdyby były trudności ze zdobyciem sycylijskiego wina marsala ,można śmiało użyć hiszpańskie sherry,portugalską maderę lub porto,albo zwykłe białe wino wzmocnić kieliszkiem brandy.Warto eksperymentować

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    włoska wersja francuskiego sosu - no no
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    mogłabym spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !