Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zababajone

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtek jaj kurzych 6 szt
cukru białego 6 łyżek
półwytrawnego wina marsala 225 ml

Przepis i sposób przygotowania na: zababajone

1.Napełnic wysoki garnek do połowy wodą,zagotować,zmniejszyć gaz aby woda lekko parowała.Żółtka wlać do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach ubić z cukrem na puszystą masę, gęstą masę .
2.Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą (miska nie może być zanużoną w wodzie )i powoli wlewać wino ,energicznie ubijać .
3.Gdy rozrzedzona masa znów nabierze puszystej i gęstej konsystencji zdjąc miske i ubijać jeszcze przez około 1- 2 minut.
4.Zabaglione podaje się zarówno na zimno ,jak i na gorąco, jako sos do galaretek ,lodów i owoców.



Jest to wspaniały deser. to włoska wersja Francuskiego sosu szodonowego. Gdyby były trudności ze zdobyciem sycylijskiego wina marsala ,można śmiało użyć hiszpańskie sherry,portugalską maderę lub porto,albo zwykłe białe wino wzmocnić kieliszkiem brandy.Warto eksperymentować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 17.06.2011 14:04
mogłabym spróbować
Krzysztof42 20.11.2010 16:54
włoska wersja francuskiego sosu - no no

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak