Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki – inne niż wszystkie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
ryż 1 szklanka
warzywa mrożone 1 opakowanie
cebula biała 1 główka
przyprawa do zup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki – inne niż wszystkie

Gołąbki –inne niż wszystkie J))

Główkę kapusty wsadzić do baniaka z wrzącą woda , lekko osoloną i gotować kapustę do miękkości, gdy będzie miękka, odcedzić i poodcinać liście od głąba kapuścianego, ułożyć liście na tacce do ostygnięcia.

1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami wody i wstawić baniaczek do piekarnika by się zaparzał.

Osobno: na patelnię dajemy wszystkie jarzyny jakie mamy- najlepiej mrożone, czyli : marchewkę, kalarepę, szparagówkę, groszek, kalafior(można dać troszkę białej kapusty) następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i dusimy ze smalcem na wolnym ogniu. Usmażone jarzyny odstawiamy do wystygnięcia.

Do zaparzonego ryżu dodajemy usmażone jarzyny, oraz kawałek drobno pokrojonej w kostkę kiełbasy, następnie troszkę vegety , maga i pieprz do smaku( musi być troszkę pikantniejsze), razem wszystko mieszamy i jeśli za mało pikantne, dodajemy któryś z tych dodatków.

Następnie tak wymieszany ryż dajemy na liście kapusty, zawijamy liściem. Na spód brytfanki dajemy dwa , trzy listki tej ugotowanej kapusty, następnie układamy ciasno gołąbki jeden obok drugiego, na wierzch gołąbków możemy położyć jeszcze dwa , trzy listki kapustki , podlać wodą i wsadzić do piekarnika. Pilnować by się nie przypaliły , gdy będą miękkie, można spożywać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 23.09.2010 08:52
interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak