Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti
* 6 dojrzałych pomidorów
* 3 ząbki czosnku
* sól czosnkowa
* 1 cebula
* słoiczek oliwek zielonych bez pestek
* oliwa z oliwek
* zioła prowansalskie
* pieprz kajeński
* 400g mięsa mielonego mieszanego
* tarty parmezan
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i ostawić do ocieknięcia.
Na rozgrzaną patelnię nalać 2-3 łyzki oliwy z oliwek, na tym usmażyć mięso z dodatkiem ziół i soli czosnkowej oraz z pokrojoną w kosteczkę cebula (dla amatorów cebuli polecam użyc więcej - okolo 3-4 cebul, pokrojonych w półksiężyce). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa z cebulą. Czosnek przecisnąc przez praskę, również dodać. Całość dusić pod przykrywką ,aż pomidory się rozpadną. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, który należy dusić aż woda z pomidorow wyparuje i sos zgęstnieje. Makaron polewać sosem i podawać na ciepło. Na wierzch posypać startym parmezanem (moze być jakikolwiek ser zółty).