Przepis i sposób przygotowania na: domowy chlebek
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2 szklanki mąki żytniej
* 5 dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* 3 łyżki oleju
* około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
Przepis:
Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.