Sposób przygotowania

Składniki:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2 szklanki mąki żytniej
* 5 dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
* 3 łyżki oleju
* około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody

Przepis:
Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam...
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    http://valera098.deviantart.com/art/bread-163454650

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !