Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do naczynia, środek pozostawić wolny. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z naczynia, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki wraz z drożdżami, jajkami i solą, zagnieść ciasto. Przykryć naczynie z ciastem i odstawić na pół godziny. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 części, a każdą z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Z kawałków ciasta uformować kule dłonią posypaną mąką. Foremki wysmarować tłuszczem i umieścić w nich większe kulki, w środku zrobić małe zgłębienie i umieścić mniejszą kulkę. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Brioszki posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika, piec około 20 minut w 220 stopniach.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Roman5

    musi być smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    fajny deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !