Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paryskie brioszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 3 dag
cukier 1łyżeczka
mleko ciepłe 3 łyżki
masło 20 dag
jaja 4 szt
sól
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: paryskie brioszki

Mąkę wsypać do naczynia, środek pozostawić wolny. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z naczynia, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki wraz z drożdżami, jajkami i solą, zagnieść ciasto. Przykryć naczynie z ciastem i odstawić na pół godziny. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 części, a każdą z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Z kawałków ciasta uformować kule dłonią posypaną mąką. Foremki wysmarować tłuszczem i umieścić w nich większe kulki, w środku zrobić małe zgłębienie i umieścić mniejszą kulkę. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Brioszki posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika, piec około 20 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 04.08.2011 22:18
fajny deser
Roman5 17.10.2010 21:07
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak