Przepis i sposób przygotowania na: Salatka z cukini
1 kg cebuli
½ kg marchwi
- Cukinię obrać – jeśli są duże ziarenka to wydrelować je , przekroić na pół lub na 4 części i pokroić w plastry , posolić i odstawić na 3-4 godziny . Po tym czasie oddusić i wylać sok
- Cebulę obrać i pokroić w plastry , posolić i podobnie jak cukinię odstawić na 3-4 godziny,Po tym czasie oddusić i wylać sok
- Marchew umyć i ugotować w lupkach do miękkości , jak wystygnie obrać ze skórki i pokroić w talarki
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
½ szklanki cukru ( jak się chce zalewę mocniejsza ) lub ¾ szklanki cukru- zalewa słodsza
Sol do smaku
4-5 ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
Wszystkie składniki z zalewy razem zagotować . Na gorącą zalewę wrzucamy składniki w następującej kolejności : najpierw cebulę , po chwili cukinię i na końcu marchew i niech to razem chwilkę zakipi.
Nakładamy do słoiczków , zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od chwili zakipienia
Smacznego