Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salatka z cukini

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 kg
cebula biała 1 kg
marchewka 1/2 kg
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1/2 szklanka
woda 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Salatka z cukini

2 kg cukinii
1 kg cebuli
½ kg marchwi

- Cukinię obrać – jeśli są duże ziarenka to wydrelować je , przekroić na pół lub na 4 części i pokroić w plastry , posolić i odstawić na 3-4 godziny . Po tym czasie oddusić i wylać sok

- Cebulę obrać i pokroić w plastry , posolić i podobnie jak cukinię odstawić na 3-4 godziny,Po tym czasie oddusić i wylać sok

- Marchew umyć i ugotować w lupkach do miękkości , jak wystygnie obrać ze skórki i pokroić w talarki


Zalewa:

2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
½ szklanki cukru ( jak się chce zalewę mocniejsza ) lub ¾ szklanki cukru- zalewa słodsza
Sol do smaku
4-5 ziela angielskiego
3-4 liście laurowe

Wszystkie składniki z zalewy razem zagotować . Na gorącą zalewę wrzucamy składniki w następującej kolejności : najpierw cebulę , po chwili cukinię i na końcu marchew i niech to razem chwilkę zakipi.

Nakładamy do słoiczków , zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od chwili zakipienia

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak