Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z pomidorowym ryżem i ogórkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 25 dag
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
ogórki konserwowe 4 sztuki
szczypiorek posiekany 2-3 łyżki
mleko 5 łyżek
olej do smażenia:
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
ryż długoziarnisty 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z pomidorowym ryżem i ogórkiem

Cebulę obrać, posiekać. Połowę dodać do mięsa razem z mlekiem, 3 łyżkami bułki tartej, wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem, uformować podłużne kotlety. Obtoczyć je w reszcie bułki i smażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy będą zrumienione z obu stron wlać na patelnię 4-5 łyżek wody i na małym ogniu poddusić mięso. Ryż przepłukać na sicie. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić resztę cebuli, wsypać osączony ryż i trochę płatków chili. Smażyć chwilę mieszając a następnie zalać 1 szkl. wody i dodać koncetrat pomidorowy oraz trochę soli. Gotować na malutkim ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Kotlety pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerze. Dodać porcje ryżu, posypać całość pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 27.09.2013 12:10
uwielbiam takie smaki
Henryka2 12.01.2011 19:19
Ciekawe zestawienie! Lubię mielone, ale w tym zestawieniu nie robiłam.
wedith1 17.09.2010 12:54
Ach jak ja lubię mielone......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak