Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka
czosnek
przyprawa kebab- gyros Prymat
margaryna Zwykła
grzybki surowe , odgotowane lub suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Udka inaczej

Umyte udka nacinamy w dwóch miejscach (robimy taką kieszonkę) i wkładamy tam po 203 ząbki obranego czosnku. Wcześniej mieszam 2 przyprawy do kurczaka z 1 przyprawą Kebab-Gyros i tą mieszanką nacieram z obu stron wcześniej nadziane czosnkiem udka. Kładę je na tacy , przykrywam folią i wkładam na 2 godz. do lodówki by udka przeszły smakiem i by skruszały.
W tym czasie przygotowuję naczynie żaroodporne . Na dno daję plastry margaryny , wkładam obraną cebulę przekrojoną na pół, Jeśli cebula jest duża kroję na ćwiartki i następnie wkładam do naczynia te wcześniej przygotowane udka. Podlewam wodą, przykrywam pokrywką , wstawiam do piekarnika nastawionego na temp. 150 - 180 stopni i nastawiam na 1,5 godz- 2 godz. Co jakiś czas polewam udka tym sosem i w połowie pieczenia przewracam je na drugą stronę. Na 20 minut przed końcem zapiekania ściągam pokrywę , wierzch udek posypuję- bardzo delikatnie - przyprawą . W ten sposób udka pięknie się przyrumienią.
Po 2 godzinach udka są pyszne i chrupiące. Wyśmienicie smakują zarówno z frytkami jak i z ugotowanymi ziemniaczkami z masełkiem i posypane drobno pokrojoną świeżutką pietruszką oraz z surówką .
Życzę Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak