Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na śliwkowo :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na śliwkowo :

4 kawałki filetów łososia ( bez skóry )
5 łyżek Ketchupu śliwkowego ( użyłam Kielecki , jak nie ma to zmieszać ketchup pikantny z sosem śliwkowym - Plum sauce )
pieprz mielony
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Dzwonka łososia posmarować Ketchupem śliwkowym - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć .Osuszyć . Posypać pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .Po przewróceniu rozsmarować na łososiu połowę marynaty która została od łososia , a resztę włożyć w tłuszcz na patelnię ( poruszyć nią by marynata zmieszała się z tłuszczem). Ponownie obrócić rybę i dosmażyć .
Podaję z makaronem ryżowym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 19.06.2012 08:20
wow
eli_555 14.09.2011 23:09
pychotka
jolajka 29.05.2011 18:22
wypróbowane, z czystym sercem polecam, spróbujcie
Kuchareczekjeden 09.04.2011 21:04
rewelacyjny ten łosoś!
kochanyptysiu 09.04.2011 20:57
wygladaja bosko
ben-ka 09.10.2010 09:48
Takiego łososia to bym ze smakiem zjadła:)
Ewa111 11.09.2010 10:46
wygląda rewelacyjnie
Małgorzata113 11.09.2010 09:44
sliczne i pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak