Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalarepkowa z pulpecikami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 duże kalarepki ( po utarciu na tarce 1,5 kalarepki powinno wypełniać objętość szklanki – mniej więcej ) ,1 ziemniak ( wielkoś
4 łyżki pokrojonego koperku,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki ,1 średniej wielkości marchewka
30 dag mielonego z indyka ( może być również inne mielone , ale to moim zdaniem jest najlepsze )
pieprz mielony,szczypta soli ,4 szklanki wody ,śmietana słodka ( tak po 2-3 łyżki na porcję wg upodobania )

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalarepkowa z pulpecikami :

Obrać kalarepki, ziemniaka i marchew. Ziemniaka i 1,5 kalarepki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) do garnka .Marchew pokroić w plasterki, a 0,5 kalarepki w słupki i dodać do utartych jarzyn . Zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( lub całą Bulionetkę ) i gotować 30 minut . Mięso mielone zmieszać z natka pietruszki , szczyptą pieprzu i soli .Uformować ok. 20 kulek wielkości orzecha . Wrzucić na gotująca się zupę . Gotować 15 minut. Wsypać koper . Wymieszać. Doprawić do smaki pieprzem , przyprawą do zup .
Na talerzach dolewać śmietankę tyle ile kto lubi – lub wlać ok. ½ szklanki śmietanki do zupy , zamieszać i taka rozlewać na talerze .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 18.12.2011 22:58
pyszna zupka
Agnieszka/picola 02.07.2011 22:48
fajne
ZEWA 17.06.2011 10:02
ale apetyczna
ZEWA 17.06.2011 10:02
ale apetyczna
madi356 24.12.2010 22:17
jeszcze takiej zupki nie jadłam, wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak