Sposób przygotowania

Miętus to pyszna ryba -kurki to pyszny grzyb .A miętus z kurkami ? Sami spróbujcie !
Oczyszczonego i podzielonego na dzwonka miętusa posolić , polać sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać by sok z cytryny dobrze macerował rybę ) . Wyjąć . Osuszyć . Oprószyć mąką i Delikatem .Na patelni rozgrzać połowę masła z 1 łyżką oleju .Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
Kurki oczyścić ( większe przekroić ), na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło z 1 łyżka oleju. Usmażyć kurki ( ok 5 minut ) .Przełożyć do miętusa. Posypać koprem , popieprzyć i dodać śmietankę. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Po prostu boskie! Wygląda przeapetycznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    to prawda choć przyznam się,że w życiu nie jadłam miętusa
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Polly66- a to szczegółnie polecam- jak uda Ci się kupić to bierz w ciemno. To jedna z najsmaczniejszych ryb jakie znam . Jeszcze amur z dostępnych u nas mu dorównuje .Nawet nie trzeba wielce z nim cudować- wystarczy usmażyc na maśle i posypac koperkiem - do tego ziemniaczki z wody i nie ma wspanialszego dania.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !