Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: cukier 8 dkg
masło 15 dkg
mąka 30 dkg
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 7,5 dkg
białko 1 sztuka
twaróg 75 dkg
cukier 18 dkg
skórka starta z 1 cytryny
sok z cytryny 4 łyżki
masło 80 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 45 dkg
masło do wysmarowania formy
budyń waniliowy 1 opakowanie
Nadzienie: 4 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze śliwkami

Nasmaruj formę masłem i posyp bułką tartą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć, Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Umyj śliwki i przekrój. Usuń pestki. Oddziel 1/3 ciasta i schłódź w zamrażalniku, 2/3 rozwałkuj i przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem. Wymieszaj żółtka z serem, cukrem, skórką cytrynową i sokiem. Dodaj rozpuszczone masło, budyń w proszku i proszek do pieczenia. Ubij białko na sztywno i dodaj do masy. Rozprowadź nadzienie na cieście, ułóż śliwki. Posyp startą na tarce pozostałą częścią ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 30.09.2011 10:23
pycha
Iwona51
Iwona51 04.08.2011 10:49
smaczny
Mirka-Ludomila 04.05.2011 21:04
smaczny
RenataZ-et 24.09.2010 21:21
Uwielbiam !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak