Sposób przygotowania

Wydawało by się , że kaszanka to typowo polski produkt . Nic bardziej błędnego .Jest podawana w wielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem lawendą przeniosłam się do Prowansji.
Z cebuli ukroić dwa plastry i podzielić na ,, obrączki \" .Skropić je miodem i posypać papryką .Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią krążki cebuli .Karmelizować ją przewracając . Zdjąć na papierowy ręcznik kuchenny i odsączyć z tłuszczu.
Oczyścić patelnię . Wlać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno pokrojoną resztę cebuli. Dodać obraną ze skórki kaszankę - pokrojoną w plastry . Smażyć na rumiano ( rozdrabniając widelcem ).Doprawić do smaku majerankiem ,oregano, bazylią , pieprzem i szczyptą lawendy .
Podawać obłożoną karmelizowaną cebulką ( cebulkę podgrzać na suchej patelni przed podaniem ) i plastrami usmażonych na złoto ziemniaków.
Kaszanka z prowansalskimi smaczkami- niby to samo a inaczej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Bardzo ciekawy pomysł, a lawenda suszona jest do kupienia jako przyprawa? Nigdy mi sie nie rzuciła w oczy, czy trzeba ususzyć samodzielnie?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Ja kupuję lawendę w sklepach z herbatami ( w takich małych pęczkach ) .Jeden zostawiam zawinięty w folię do dekoracji a resztę ocieram jak majeranek i trzymam w słoiczku- z tego otartego robię sół lawendową i cukier lawendowy ) .
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    wygląda apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !