Sposób przygotowania

Pamiętacie wierszyk ,, Na jagody \"M. Konopnickiej ? Zaczytywałam się nim .A kiedy dziś zrobiłam pierożki z jagodami to tytuł sam się nasunął .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto kłaść łyżeczkę jagód i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem posypane jagodami .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    Piękne zdjęcie!!!
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    pyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !