Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nerki wieprzowe z kurkami:

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieprz mielony,2 łyżki mąki ,2,5 szklanki wody,1/4 szklanki pokrojonego koperku,2 łyżki natki pietruszki
bulion wieprzowy 1 kostka
nerki wieprzowe 3 szt.
cebula 3 szt.
masło 4 łyżki
kurki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Nerki wieprzowe z kurkami:

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Dziś zrobiłam na jesiennie z kurkami .
Nerki przekroić na pół, wyciąć moczowody i usunąć błonki , pokroić w paseczki . Zalać wodą .Moczyć przez 3 godziny zmieniając co pól godziny wodę . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Obsmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ). Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , bulion ( lub przyprawę typu przyprawa uniwersalna, ).Zalać wodą i dusić do miękkości .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.

Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.05.2013 20:49
interesujące danie
Smakosz6 08.07.2011 14:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak