Sposób przygotowania

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Dziś zrobiłam na jesiennie z kurkami .
Nerki przekroić na pół, wyciąć moczowody i usunąć błonki , pokroić w paseczki . Zalać wodą .Moczyć przez 3 godziny zmieniając co pól godziny wodę . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Obsmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ). Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , bulion ( lub przyprawę typu przyprawa uniwersalna, ).Zalać wodą i dusić do miękkości .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.

Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    interesujące danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !