Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik ze śmietanką :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

3 łyżki pokrojonego koperku ,1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
pęczak 6 łyżek
seler 1 kawałek
por 1/4 szt
grzyby suszone 1 szt
bulion drobiowy 1 kostka
udko z kurczaka 1 szt.
indycza szyjka 20 dag
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt. (mała)

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik ze śmietanką :

Nie uwierzycie ale nigdy nie gotowałam ani nie jadłam krupniku zabielanego. Jakoś się nie złożyło .Podobno moja Ciocia tak robiła - jest bardzo smaczny .
Umyte mięso , obrane warzywa i ziemniaki ,marchew ( 1 cała , 1 pokrojona ), grzybek , kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą .Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę Wyjąć mięso, seler, pietruszkę , por , grzybek . Obrać mięso ze skórek, chrząstek i kości. Część mięsa włożyć do zupy. Grzybek pokroić w cienkie paseczki i dodać do garnka .
Zabielić krupnik śmietanką , posypać usiekanym koperkiem.
Marchew, seler , pietruszkę i resztę obranego mięsa z zupy użyć na sałatkę na kolacją ( zrobiłam z drobną fasolką ziarnistą z puszki - ,, Sałatka po krupnikowa \").

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 24.02.2013 23:14
Uwielbiam krupnik, mogłabym go jeść i jeść i jeść
Karolcia12 26.09.2011 14:22
pyszny krupnik
etka 17.07.2011 14:37
ładne zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak