Sposób przygotowania

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skórę głęboko ponacinaj ostrym nożem. Następnie natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 stopni. Rosół wymieszaj z miodem, wlej do małego rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, nie przerywając mieszania (aż do zupełnego rozpuszczenia się miodu). Formę posmaruj tłuszczem. Do tak przygotowanej przełóż szynkę. Następnie polej mieszanką rosołu i miodu. Całość wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piecz 2 i 1/2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie polewaj tworzącym się sosem. Pieczeń wyjmij z piekarnika, odstaw na duży półmisek. Ewentualnie udekoruj. Przed podaniem polej brandy i podpal. Szynka doskonale smakuje z sałatką z czerwonej kapusty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !