Sposób przygotowania

Kurczak na wiele sposobów podawany
1 - faszerowany kurczak upieczony
2 - Kurczak udekorowany pomarańczami
3 - Kurczak faszerowany z frytkami i tzatzikami
4 - Kurczak faszerowany z kluskami śląskimi
5 - Kurczak faszerowany z ziemniakami surówką i pomarańczami

Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w skrzydełkach.. posolić w środku i odłożyć.

Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.

Kurczaka ułożyć na ruszcie nad brytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..

Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    super podane
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekne zdjecie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekne zdjecie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    przez te Twoje zdjęcia zawsze robię się głodna :( ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !