Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone na jarzynce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszanka warzywna (pietruszka, seler, marchew) 50 dkg
groszek 15 dkg
udka z kurczaka 4 sztuki
sól,pieprz,słodka papryka do smaku
ziemniaki 20 dkg
sałata lodowa 1 główka
masło 2 łyżki
majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 1 kubeczek
musztarda 1 łyżka
natka pietruszki 1 gałązka
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone na jarzynce

Udka umyj, osusz. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 45 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, opłucz je pod bieżącą wodą, osącz na sitku. Pokrój w kosteczkę. Włóż do lekko osolonej wody, gotuj na średnim ogniu 10 minut. Odcedź. Obierz i pokrój warzywa w kostkę, obgotuj we wrzątku ok. 10 minut. Pod koniec dodaj mrożony groszek. Osącz warzywa. Paprykę oczyść, potnij w paski. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć warzywa. Smaż ok. 10 minut.
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa połącz z sosem. Wyłóż na półmisek przybrany sałatą. Na warzywach połóż udka. Udekoruj sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 13.09.2010 10:21
Na pewno bardzo dobre
Margo1 11.09.2010 08:51
lubię udka, też piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak