Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a\'la luna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 4 szt
bakłażan 1 szt
cukinia 1 szt
oliwki garść
żółta papryka 0,5 szt
cebula 1 szt
mozzarella 1 kulka
śmietana 18 proc 200 gr
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
oregano szczypta
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
boczek 350 biały
papryka czerwona 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a\'la luna

Kiełbaski pokroić na kawałki, boczek w plasterki, Każdy kawałek kiełbaski zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i bez przykrycia wstawić do piekarnika na ok pół godziny.
Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie. Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem. Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 01.05.2011 19:49
Ciekawie wygląda!
Mysiunia 27.09.2010 09:12
wszystkie zapiekanki sa super! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak