Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK KOLOROWY

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SER RICCOTTA 250 g
masło lub margaryna 1 i 1/4 kostki
cukier 1,5 szklanki 1,5 szklanki
mąka 1 szklanka
jajko 6
cukier waniliowy 1
proszek do pieczenia 1
kakao 1 łyżka
ser biały 500 g (twarogowy, mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK KOLOROWY

Przygotowujemy ciasto: szklanka mąki i 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki 0,5 kostki masła siekamy nożem aż powstaną grudki. Wlewamy roztrzepane widelcem jajka i zagniatamy ręką ciasto. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do lodówki. Robimy masę: Oba rodzaje sera ucieramy ze szklanką cukru. roztapiamy 3/4 kostki margaryny. Do utartych serów z cukrem dodajemy roztrzepane jajka i proszek budyniu oraz przestudzone roztopione masło. Miksujemy. Dzielimy na pól do drugiej połowy dodajemy kakao i wlewamy na ciasto. Najpierw białe potem z kakaem. Pieczemy 60 minut w temp. 175 st, Ozdabiamy cukrem pudrem lub inaczej wg uznania

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 13.05.2011 12:23
smaczny
Krzysztof42 15.11.2010 15:03
uwielbiam serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak