Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki nadziewane mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 400 g
koperek 1 pęczek
cebula 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
olej
parmezan
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki nadziewane mięsem

Do mielonego mięsa (najlepiej wieprzowego z domieszką piersi z indyka) dodać jajko i drobno posiekaną cebulkę i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i usmażyć na odrobinie oleju. Dopawić solą ziołową i pieprzem ziołowym.
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, ale tak ok 20 minut gotować, żeby nie były całkiem miękkie, żeby skórka nie popękała.
Każdy ziemniak przekroić na pół. Odciąć nożem spód, żeby od spodu ziemniaki były płaskie i mogły stać stabilnie na blaszce. Wydrążyć w każdym ziemniaku dziurkę za pomocą łyżki. Wydrążone środki ziemniaków pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z farszem.
Nakładać mięsny farsz do każdego wydrążonego ziemniaka. Ziemniaki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wlać na paier trochę oliwy.
Każdy ziemniak posypać parmezanem.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 15.03.2011 14:29
Co za pyszności :)
wedith1 02.03.2011 21:55
Muszę przyznać zę zrobiłaś ...cudeńko!!!!! :)
Karolina92 05.02.2011 12:20
super!
banditka 17.09.2010 11:28
ladnie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak