Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini dakos

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka
pomidory 2 duże
ser mizitra 150 g
oliwa
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Mini dakos

Czerstwą bagietkę kroimy w plasterki ( najlepiej najpierw pokroić ją w plasterki i odstawić na 1-2 dni aby sczerstwiała, powinna być całkowicie chrupiąca ).

Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy na plasterki bagietki a następnie posypujemy rozkruszonym serem mizitra. Można go zastąpić innym bardziej dostępnym u nas puszystym serkiem twarogowym ( almette lub twój smak naturalny), ale nie powinien mieć kwaśnego posmaku więc zwykły twaróg raczej się nie nadaje.

Każdą kromeczkę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 26.02.2012 12:00
wygląda smakowicie
Anna85 25.11.2011 08:16
To już wiem co muszę zakupić przy kolejnej wizycie w tym cudownym kraju jakim jest Grecja :)
manaika 11.11.2011 22:57
musze sprobowac
Justyna Jussstiii 31.08.2011 09:11
super
jolaxa1 17.01.2011 21:37
swietne
wedith1 01.12.2010 07:52
psuje mi :)
PaniMISIOWA 07.11.2010 12:09
bardzo ciekwy przepis :-)
agnieszka189 24.10.2010 14:44
smakuje jak delikatny serek smietankowy a ma konsystencje naszego bialego sera, niestety w Polsce nigdzie go nie widzialam, dlatego zawsze jak jestem w Grecji to zabieram ze soba zapas, jest pycha i nie ma nic tluszcu
Anna169Hosz 23.10.2010 23:54
Ciekawe jak smakuje ser mizitra- nigdy nie próbowałam?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak