Sposób przygotowania

Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe przekroić - małe zostawić w całości .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.
Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć kurki i koper , a potem dusić wszystko razem przez moment by smaki się połączyły .
Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszny ten gulasz
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    to danie to coś dla mnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiazur

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    swietna nazwa! :) a gulasz pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !