Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRAJANKA CZEKOLADOWA.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 szt
cukier 1,5 szkl
jajko 6 szt
mąka tortowa 1,5 szkl
cacao 3/4 szkl
mąka ziemniaczna 3 łyż
proszek do pieczenia 2 łyżecz
cukier waniliwy 1 op
mleko 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: KRAJANKA CZEKOLADOWA.

Na ciasto:
1 margarynę rozetrzeć z 1 szklanką cukru, dodać żółtka, 1 czubatą szklankę mąki, cacao i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy.Delikatnie wymieszać.Z ciasta powinno wyjść 4 szt. cienkich placków, upieczonych na blasze o rozmiarze piekarnika (dużej).
Krem:
Odlać 1,5 szkl. mleka, zagotować z cukrami.W pozostałej połówce szkl. mleka rozprowadzić obie mąki; po 2 łyżki każdej - wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń i wystudzić.
Margarynę rozmiksować.Dodawać po łyżce zimny budyń i rozcierać.Dokładnie zmiksować.
Przełożyć delikatnie cienkie, upieczone palcki masą.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 04.11.2013 21:18
rewelacyjna, jak z cukierni :)
ajres 20.08.2012 22:29
super , polecam
cukiereczek 04.04.2011 09:53
wspaniała
PaniMISIOWA 09.11.2010 17:03
cudowna! głosik za narobienie smaku :-)
Ewa104 28.09.2010 20:27
Piękne i pyszne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak