Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kluseczki, karkówka i sos.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzaku
Z ziemniaków, mąki szpinaku jajka z dodatkiem soli i pieprzu zagnieść ciasto. Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku
Mięso lekko rozklepać posypać przyprawą , kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na ostrym ogniu do ładnego zrumienienia. Podlać niewielką ilością wody, do smaku dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem ok 20 min. Uzupełniać wodą w razie wyparowania. Zdjąć mięso, dodać ok 3/4 szkl bulionu, koncentrat i rozrobioną w odrobinie wody mąkę.
Podawać mięso z kluseczkami, polać sosem. Do danie poda dowolną surówkę. np z kapusty pekińskiej z cebulą, kukurydzą i majonezem