Sposób przygotowania

Ziemniaczki ugotować w osolonym wrzątku, jeśli mają już dość grubą skórkę to po ostudzeniu ją obrać. Bób także ugotować, obrać z łupinek. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół plasterki i zalać kilkoma łyżeczkami zalewy od ogórków, odstawić na 15 min.. Ogórki pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w paski. Ziemniaczki poprzekrawać na połówki i usmażyć na złoto na oleju. Kiedy się zrumienią dodać szynkę i odciśniętą cebulę, jeszcze chwilę razem smażyć aż cebulka się podrumieni po czym przełożyć całość do miski a na patelnię wlać zalewę, w której moczyła się cebula i zagotować. Tym płynem zalać ziemniaki. Dodać wyłuskany bób i posiekane ogórki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i posypać obficie koperkiem. Podawać ciepłe.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !