Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smietanowy sos z kurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurek 1/2 kg
cebula
słoniny 50-70 g
śmietanay 18% duży kubek
mąka pszenna
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Smietanowy sos z kurek

Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na kawałki.

Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy.

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do słoniny. Gdy się zeszkli dodajemy kurki, chwilę razem podsmażamy.

Zalewamy wodą ( 0,5 cm ponad powierzchnię grzybów ), solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż grzyby zmiękną.

Gdy grzyby są miękkie zaprawiamy śmietaną i odrobiną mąki aby uzyskać odpowiednią gęstość. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 27.01.2011 22:28
swietne
Koper 19.12.2010 21:50
Musi być smaczny
misia53 07.10.2010 11:08
Kurki uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak