Sposób przygotowania

Herbatniki mogą być zwykłe albo kakaowe, ale nie oblewane czekoladą. Układamy 1 warstwę na dnie foremki, jedno ciasto przy drugim - moja foremka 25x35cm..
1/2 l mleka zagotowujemy z połową cukru i połową masła. 4 budynie toffi rozprowadzamy w 1/2 l zimnego mleka i wlewamy, cały czas dokładnie mieszając, na wrzące mleko - gotujemy 2-3 min. mieszając, masa jest bardzo gęsta i taka właśnie ma być! Gorący budyń wykładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Na gorącym budyniu układamy następną warstwę herbatników, tak samo jeden przy drugim. Gotujemy drugą porcję budyniu, tym razem waniliowego - tak samo jak masę pierwszą - i także gorącą wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy herbatnikami dociskając je lekko. Odstawiamy blaszkę aby budynie dobrze wystygły. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy bez otwierania zalewając ją w garnku wodą tak aby była cała przykryta - gotujemy na małym ogniu 2 godziny a następnie odstawiamy żeby przestygła. Lekko ciepłą otwieramy i masę wykładamy na wierzch deseru rozsmarowując dokładnie. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ładnie wyglądające, apetyczne ciacho :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo apetyczne się zapowiada to ciasto.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i całkiem proste do zrobienia, i nie trzeba piec!
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    no ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !