Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone, wieprzowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg wieprzowiny od szynki 50
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia:
olej do smażenia:
szkl. mleka 1
czosnek 2-3 ząbki
kajzerka 1 czerstwa
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone, wieprzowe

Bułkę namoczyć w mleku a gdy zupełnie zmięknie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać czosnek, jajko i żółtko. Dosypać po 1 łyżeczce soli, pieprzu ziołowego i troszkę pieprzu czarnego - masę dokładnie wyrobić. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje mięsa i formować okrągłe kotleciki - mniejsze albo większe, jak wolicie. Obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć aż ładnie się zrumienią z obu stron, ale na niezbyt dużym ogniu żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić kotlety 5 min.. Podawać z ziemniakami i ulubioną jarzynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 10.05.2012 09:12
rewelacja;)
eli_555 14.09.2011 23:10
pycha
Ewa104 02.08.2011 14:09
Lubię takie a apetycznie wyglądają.
caroline1983 09.02.2011 12:09
Tradycyjne i zawsze smaczne
anecia04 14.09.2010 11:26
bardzo lubię kotleciki mielone, zwłaszcza z borowka własnej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak