Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku a gdy zupełnie zmięknie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać czosnek, jajko i żółtko. Dosypać po 1 łyżeczce soli, pieprzu ziołowego i troszkę pieprzu czarnego - masę dokładnie wyrobić. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje mięsa i formować okrągłe kotleciki - mniejsze albo większe, jak wolicie. Obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć aż ładnie się zrumienią z obu stron, ale na niezbyt dużym ogniu żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić kotlety 5 min.. Podawać z ziemniakami i ulubioną jarzynką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anecia04

    bardzo lubię kotleciki mielone, zwłaszcza z borowka własnej roboty
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Tradycyjne i zawsze smaczne
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Lubię takie a apetycznie wyglądają.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    rewelacja;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !