Sposób przygotowania

Kwiat kalafiora i brokuła dokładnie opłukać, odciąć łodygi - możemy z nich ugotować zupę. Kwiaty podzielić na różyczki - ja lubię duże kawałki, ważne aby były m/w równej wielkości. W dużym garnku zagotować wodę, ale niedużo, tak ok. 5 cm od dna. Włożyć sito do gotowania na parze i ułożyć na nim kawałki kalafiora, gotować pod przykryciem 2 min. po czym dołożyć kawałki brokuła, oprószyć odrobiną cukru i gotować ok. 5-8 min.. Trzeba pilnować żeby kwiaty ugotowały się, ale pozostały lekko chrupiące. Ugotowane wyjmujemy na półmisek i oprószamy lekko solą. Na patelni rumienimy suchą, tartą bułkę a gdy się zezłoci dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą. Masłem z bułką polewamy warzywa. Podajemy jako jarzynkę do mięs albo samodzielną przekąskę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Nazwa bardzo fajna
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pomysłowe i apetyczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    prostr i pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam kalafior
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    bardzo smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !