Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona gęś

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duża gęś 1 sztuka
mąka 1/2 szklanki
sól 2 łyżeczki
pieprz 1,5 łyżeczki
czosnek 1-2 ząbki
cebula 2 sztuki
wrzątek 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
smalec 3 (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona gęś

Gęś podzielić na porcje, usunąć skórę i tłuszcz (tłuszcz przetopić na smalec- będziemy potrzebować go). Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć kawałki gęsi, postawić na noc w chłodnym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim szerokim garnku, kawałki gęsi obtaczać w mące i wkładać do rondla po 3-4 porcje. Smażyć aż będą rumiane, wyjmować na talerz i smażyć kolejne porcje. Następnie wsypać cebulę do tłuszczu, usmażyć na ciemnozłoty kolor, włożyć z powrotem porcje gęsi, wlać wodę, dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi jabłkami i borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 16.08.2011 23:01
ciekawy przepis
Margo1 09.09.2010 10:02
smaczne i ciekawe, nie robiłam
SmakolykiJoanny 09.09.2010 08:50
wygląda smakowicie
iwa643 09.09.2010 07:27
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak