Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 18 dkg
margaryna 8 dkg
jajko 4 szt
woda 250 ml
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Zagotować wodę z margaryną i solą, dodać mąkę energicznie mieszając. Jak ciasto będzie odchodzić od garnka zdjąć. Do letniego ciasta dodać jajka i dobrze wymieszać. Piec około 20 min w 220 st na wysmarowanej blasze. Ptysie mają być rumiane. Z tej porcji wychodzi około 18 szt średniej wielkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.10.2013 09:43
moje dzieci i mąż je uwielbiają
Grazyna0211 30.05.2013 16:59
takie domowe są najlepsze
Ewelina38 10.01.2013 12:44
uwielbiam domowe ptyśki, nawet na "sucho" bez kremu
IZABELA29 06.12.2012 13:28
pyszne słodkości
ben-ka 22.11.2012 08:54
fajne te ptyśki:)
andzia123 06.03.2012 08:27
pyszne
m1monika 10.02.2012 19:43
pychotka :-)
treonina 30.08.2011 23:04
mmm... pycha!
rzenia15 01.08.2011 16:25
uwielbiam
SyMiki 21.07.2011 19:38
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak