Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kremem francuskim

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300g
żółtko jajek 2 szt
margaryna 15 dag
cukier puder 10 dag
jabłka prażone 1 litr
mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 3 szt
cukier 10 dag
mąka 5 dag
margaryna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kremem francuskim

Z mąki, margaryny, cukru i żółtek zagnieśc ciasto, włożyc na 1/2h do lodówki i upiec w 200st aż bedzie rumiane. NA ciasto wyłożyć jabłka. Mleko (1 szkl) zagotować w garnuszku z margaryną i połową cukru. W pozostałym mleku rozrobić mąkę i wlać do garnka gdy mleko bedzie wrzeć. Energicznie mieszać aż zgęstnieje i zdjąć z gazu. Pozostały cukier utrzeć z żóltkami i zaciagnąć nimi budyń. Wyłożyć na jabłka, posypac płatkami migdałowymi i odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak