Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąki pszennej 200 g
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
ciepłej wody 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozwałkować na placek, podsypując sporo mąki. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać po stolnicy. Zagotować i osolić wodę. Gotować krótko, partiami i al dente.
Można użyć kto posiada maszynkę do krojenia makaronu - wychodzą niteczki cieniutki.
Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 17.11.2013 20:22
Bardzo smaczny jest taki makaron
Łukasz15 11.05.2013 12:43
Domowy jest najlepszy!
RenataZ-et 08.02.2013 20:14
nie ma to jak domowy makaron
aleksa123 01.06.2012 18:08
jak dawno nie jadłam, pyszny
Barbara/zuza22_85 11.05.2012 20:06
najlepszy
Agnik 11.09.2011 19:10
super
rakow2
rakow2 05.06.2011 15:44
domowy najlepszy
AGNIESZKA144 24.04.2011 15:54
najsmaczniejszy makaron to domowy
wiola28a 08.04.2011 20:31
pycha
Emilia22 17.09.2010 08:36
tak,zgadzam się w 100 %
Ewa109 20.05.2010 07:14
Domowy makaronik najlepszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak