Sposób przygotowania

Do rondla z grubym dnem włożyć miód, rozgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko jaja ubic na sztywna piane, do wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać około 10 min. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciagle mieszajac , podgrzewać, az sie skarmelizuje ( zaczną brazowiec) Następnie dodać starta skorkę z wyparzonej wczesniej cytryny oraz zmielone migdały. Forme keksowa wylożyc pergaminem ,wylać masę wygładzić zmoczona łyżką. Odstawić w chlodne miejsce na 2 godz do zastygnięcia. Następnie pokroic na waskie paski. Do turrona można dodać takze całe migdały, rodzynki lub skórke poaranczowa!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Jadłam przywieziony z Hiszpanii, jest bardzo smaczny, warto zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !