Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turron

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

25 dah miodu,30 dag obranych i zmielonych migdałów, bialko,
10 gad cukru, skórka z jednej cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Turron

Do rondla z grubym dnem włożyć miód, rozgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Białko jaja ubic na sztywna piane, do wystudzonego miodu dodać białko i wszystko razem mieszać około 10 min. Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciagle mieszajac , podgrzewać, az sie skarmelizuje ( zaczną brazowiec) Następnie dodać starta skorkę z wyparzonej wczesniej cytryny oraz zmielone migdały. Forme keksowa wylożyc pergaminem ,wylać masę wygładzić zmoczona łyżką. Odstawić w chlodne miejsce na 2 godz do zastygnięcia. Następnie pokroic na waskie paski. Do turrona można dodać takze całe migdały, rodzynki lub skórke poaranczowa!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.08.2015 20:46
Jadłam przywieziony z Hiszpanii, jest bardzo smaczny, warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak