Sposób przygotowania

Na wstępie powiem że ten przepis dostałem na Korsyce po zjedzeniu małż. Jest genialny. Co prawda trzeba masę przypraw, ale dla takich chwil warto żyć ;)

Najpierw sos: W robocie miksujemy żółtka, dodajemy powoli oliwę, aż się zagęści. Dodajemy sok z cytryny, sól, proszek chili i ostry sos. Sos gotowy przelać do sosjerki.

Małże:

Myjemy i płuczemy, bo często mają trochę piasku a to zgrzyta między zębami ;). Resztę przypraw mieszamy z mąką. Małże zanurzamy w mleku po czym obtaczamy w mące z przyprawami.

W dużym garnku rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy dosłownie po kilka małż na raz po 3-4 minuty i wyławiamy i dajemy następne. Mają mieć kolor złota.

Podajemy na ciepło z sosem.

Ja dodatkowo posypałem świeżymi porami dla ozdoby.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    egzotyczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Mam smaka na te małże.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa109

    nie mam odwagi skosztować:) ale wygląda apetycznie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta98

    ciekawi mnie jak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !